Hjem

Veiledninger

Den ultimate guiden til riktig lagring av vin

Oppbevaring av vin

Riktig og optimal lagring av vin kan oppsummeres i fem punkter. Alle er kanskje ikke like enkle å oppfylle, men du vil oppleve en stor forskjell hvis du anstrenger deg for å lagre vinen på riktig måte - spesielt hvis den skal oppbevares over lang tid.

Det er enestående smaksopplevelser som venter når en korrekt lagret vin skjenkes i glasset. I tillegg til selve smaksopplevelsen er det også en herlig følelse av knapt skjult stolthet og glede når du kan åpne den flasken fra barnets fødselsår som du har spart til konfirmasjonen, feiringen av en god eksamen, bryllupet eller kanskje til og med sølvbryllupet til barnet ditt. Sistnevnte vil sannsynligvis kreve en nøye utvalgt portvin, og at barnet ditt ble født i et vellykket portvinsår.

Det er faktisk mulig å dele slike unike opplevelser med omgivelsene. I bunn og grunn er det ikke veldig komplisert å lagre vin. Det handler i bunn og grunn om fred og ro.

1. God vinoppbevaring krever rolige omgivelser

Alfa og omega når det gjelder lagring av vin og vinoppbevaring er stabilitet og ro. Det verste stedet i hjemmet å oppbevare vin er derimot på kjøkkenet over skapene, der varmen fra matlaging og kjøleskap stiger opp, og der vibrasjoner fra skap som åpnes og lukkes kan forstyrre vinen. De fleste kjøkkendesignere har lært dette nå.

Generelt er det viktig at vinoppbevaring skjer med et minimum av vibrasjoner - så hvis du bor ved siden av en jernbane eller på en husbåt, kan det være verdt å vurdere om vinsamlingen din for langtidslagring bør bo et annet sted.

2. Vinen din trenger riktig temperatur

Temperaturen for de fleste viner er optimal rundt 12-16 °C. Ved høye temperaturer utvikler vinen seg raskere, og omvendt ved lave temperaturer. Minus 10 °C og pluss 35 °C er de ytre, ekstreme grensene der vinen tar skade av langvarig lagring.

Det finnes vinskap der du kan oppbevare vinen din i to temperatursoner. Det er fint om du bruker vinskapet til å servere vinen direkte fra. På denne måten er hvitvinene, boblene eller rosévinene dine på de øverste hyllene alltid perfekt temperert til ca. 7 °C når du trenger dem, mens resten av vinen din ligger komfortabelt ved 15 °C i den nedre delen.

3. Oppbevaring av vin ved riktig luftfuktighet

Høy luftfuktighet er bra, og den skal helst ligge rundt 65-75 %. Hvis det blir for tørt, kan korkene tørke ut, slik at luft kommer inn i flasken og ødelegger vinen. Den eneste umiddelbare ulempen med for høy luftfuktighet er at etikettene kan bli skjemmende og dermed vanskelige å selge. Et godt tips er å spraye et lag med hårspray over etiketten for å beskytte den.

Årsgjennomsnittet for luftfuktighet i Danmark ligger ifølge DMI på 77-85 %, så det er i utgangspunktet ikke så mye å bekymre seg for, med mindre du plasserer vinen eller vinkjøleren din i et uvanlig tørt miljø på grunn av oppvarming eller lignende. Hvis du vil være helt sikker på å kunne kontrollere luftfuktigheten nøyaktig, finnes det vinkjølere med denne funksjonen.

4. Vinen bør oppbevares kaldt, mørkt og stabilt

De aller beste forholdene mellom kulde og mørke, når det gjelder vin, tilsvarer omtrent klimaet i en grotte under et fjell. Disse er altså ganske sjeldne, men mindre kan heldigvis også gjøre det. Dessuten er vin mer hardfør enn vi har en tendens til å tro. Så ta det med ro - det kommer til å gå bra.

Har du tilgang til et rom eller til og med en kjeller, er du blant de heldige som kan sette opp en ekte vinkjeller med vinreoler og det hele. Alternativt kan du vurdere å skaffe deg et vinkjøleskap, som gir deg de perfekte lagringsforholdene på noen få kvadratmeter. De finnes i mange størrelser og prisklasser, og felles for dem er at du kan oppbevare vinen din ved stabil temperatur i leiligheten din i femte etasje om det skulle være nødvendig.

Vinflaskene dine oppbevares best i mørke, så det er ofte en god idé å la flaskene ligge i emballasje som gaveesker, papp- eller trekasser for å beskytte mot lys.

5. Det må være god ventilasjon

Og siden vi nå snakker om luft - vinens største fiende er oksygenet i luften. Hvis korken tørker ut og ikke slutter tett, risikerer du at oksygenet trenger inn i vinen og bryter den ned. Derfor legges flaskene ned for langtidslagring. Flasker med skrukorker kan lagres i alle posisjoner.

Et bonustips for vinentusiaster; Det finnes teorier om hvorvidt lagring av vin bør skje i en lett skråstilling oppover, slik at både vinen og luftboblen er i kontakt med korken. Korken vil fortsatt være fuktig, men luften, som vil utvide seg og trekke seg sammen ved temperatursvingninger, kan slippe ut gjennom korken uten problemer.

Hvis flasken ligger helt vannrett, vil luftboblen være for langt fra korken, og dermed vil det være vinen som slipper ut i stedet.



Eksempler på dette ser man fra dessertviner med sukkerholdige ting rundt kapselen.

Bjarne, spesialist

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere deg, godtar du vår personvernpolicy. Du kan når som helst melde deg av.