Med vin i fokus
Slik bygger du en vinsamling
Stille, rolig og enkel matematikk
En god vinsamling inneholder både lekre flasker og masse gode opplevelser. Å etablere og vedlikeholde en vinsamling er verken vanskelig eller voldsomt dyrt.
Det finnes flere fordeler ved å bygge en god vinsamling - enkelt, lærerikt og overkommelig
I tillegg til det praktiske med alltid å ha en god vin for hånden, gir en stor og god vinsamling også mange lærerike gleder. Ideen med å samle på vin er todelt. På den ene siden er det fint å ha et bredt sortiment av vin, på den andre siden er det underholdende å smake på utviklingen til vin som har ligget og ventet på det helt riktige øyeblikket.
Kanskje kan du også oppdage en interesse i å finne maten som passer til vinen, ikke omvendt.
Fyll på med mer enn du drikker
En god tommelfingerregel for deg som vil bygge en stor vinsamling er «to inn, én ut». Det betyr at så snart du tar en flaske skal to nye flasker tilføyes samlingen. Det krever ikke en doktorgrad i matematikk for å regne ut at du på denne måten stille og rolig utvider vinsamlingen din samtidig som du når å smake på masse god vin.
Hvis du enda ikke har startet med å bygge en vinsamling anbefaler vi å starte med et par flasker, gjerne av vin som du har gitt noen kroner mer enn vanlig for og som er beregnet til å tåle lagring i lengre tid.
Spør for eksempel betjeningen på Vinmonopolet om de kan anbefale noen flasker som med fordel kan tåle å ligge noen år i vater.
Favoritter og nyheter
Hvis du er nysgjerrig på vin har du trolig allerede en idé om hva slags type vin du foretrekker. Kanskje er det en spesiell druesort, et land, et distrikt eller en bestemt vintype som du alltid vender tilbake til. Skaff deg et stort utvalg av dine egne favoritter, men varier gjerne litt i forhold til årgang, produsent og lignende. Det er alltid godt å kunne vende tilbake til det man er mest glad i.
Dersom du er svak for fransk vin vil det være fornuftig å fylle på med klassikere fra Bordeaux, Champagne, Bourgogne og Rhône. Samtidig er det også anbefalelsesverdig - og billigere - hvis du beveger deg litt utenfor «allfarvei». Du finner massevis av lekre produkter fra de mindre kjente regionene som Loire, Provence, Jura, Alsace og lignende. Her er den globale etterspørselen betydelig mindre enn fra de mest populære områdene, og dette er med på å holde prisene på nivåer som også lommeboken setter pris på.
Samme prinsipp gjelder for Italia hvor du også finner massevis av smakfulle dråper utenfor Piemonte, Veneto og Toscana. Hva med noen bobler fra Franciacorta i Lombardia i stedet for alltid å velge den franske champagnen? De friske hvitvinene fra Tirol og Friuli holder verdensklasse mens vin fra Etna på Sicilia for tiden opplever et stort «boom» (tok du den?).
Har ganen falt for amerikansk vin har landet enorme muligheter å by på. Faktisk er Alaska den eneste staten i USA som ikke produserer vin.
Smaken utvikler seg
Hvis du synes det er spennende å prøve noe nytt vil du med tiden oppleve at smakspreferansene dine endrer seg sammen med erfaringen. Du blir mer oppmerksom på nye nyanser i vinen samtidig som du med sikkerhet kommer til å støte på nye og spennende produkter.
Det er massevis av vin-nerder som har startet i Amaronens smakfulle dråper for senere å ende opp i elegansen og finessen i Champagne og Bourgogne. Du skal altså være oppmerksom på at det, etterhvert som erfaringen din blir større, finnes en risiko for at smaken din forandrer seg.
Kanskje høres det «skremmende» ut, men til gjengjeld kommer din fryktløshet til å belønnes i rikt monn over vinglasset og sammen med fornøyde gjester som også får lyst til å bli med på å smake.
Oppsummert
- Én ut, to inn
- Hold på favorittene, men vær åpen for noe nytt
- Spander noen kroner ekstra på vin som skal lagres i lengre tid
- Lytt til vin-kjennere og utvid din egen viten gjennom bøker og på nettet
Helt til slutt er det vår plikt å nevne at du hos oss finner alt av utstyr til vin, særlig når det kommer til å lagre flaskene enten det er i et vinskap, i vinkjelleren eller i bunnen av klesskapet.