Med vin i fokus
Når er en vin klar til å drikkes?
Det varierer mye, men det finnes noen tommelfingerregler
Det finnes like mange svar på spørsmålet om hvor lenge en flaske vin må ligge før du drikker den som det finnes viner. Det varierer mye, men det finnes noen tommelfingerregler som kan hjelpe.
Noen ganger, når du kjøper en flaske vin, dvs. en flaske som vil ha nytte av å bli lagret i mer enn noen år, kan lagringspotensialet spesifiseres på flere forskjellige måter.
Når det står at vinen skal konsumeres innen 10 år, er utgangspunktet høståret. Men det hender også at vinforhandleren sier det samme, og da kan det være at det er ment fra kjøpstidspunktet. Derfor er det en god idé å eliminere potensiell forvirring ved å spørre hva som menes. Det smarteste er når det står at vinen skal konsumeres fra 2018 til 2025. Da er det ikke mye å komme etter. Og likevel ...
Hvem kommer rådene fra?
Produsentene har en generell interesse i at du som forbruker drikker vinen din så raskt som mulig for å øke sjansen for å kjøpe en ny flaske av samme produkt. Dette er en av grunnene til at mange produsenter anbefaler at vinen konsumeres i løpet av noen år.
Det kan selvfølgelig også være viner som bare skal drikkes unge. Men det skjuler seg mange morsomme og store overraskelser når man lagrer visse viner som tradisjonelt forbindes med raskt forbruk.
Gammel champagne (50 år og eldre) kan smake guddommelig og helt annerledes enn ung champagne. Det samme gjelder den tradisjonelt enkle og friske vinen fra Muscadet i Loire, som lett kan lagres i 20 år. Det finnes mange eksempler på viner av denne typen som kan overraske positivt under langtidslagring. Igjen må vinforhandleren være en god rådgiver.
Smak og preferanser
I tillegg til den ubesluttsomme atmosfæren og de små nostalgiske følelsene som kan oppstå når en flaske fra før du ble født åpnes, er spørsmålet om det er noe du liker å smake på i det hele tatt.
I utgangspunktet sparer du på vin fordi smaken endres til noe du anser som bedre. Som vi alle vet, er smak en relativ ting.
Noen liker ikke gammel vin. De mener at den smaker likt, og at vinen mangler frukt, saft og vitalitet. De foretrekker kanskje å drikke vin i ung alder, selv store tradisjonelle perleviner fra for eksempel Bordeaux eller Barolo. Harde tanniner (brunet syre), høy intensitet og god surhetsgrad er utmerket for spesielt protein- og fettrike vinterretter.
Andre synes det er interessant å smake vin som er fløyelsmyk og nesten gjørmete, mens de kjenner historiens vinger i glasset.
Og så er det de som elsker begge deler. De som synes det er morsomt og lærerikt å følge utviklingen av en vin over tid. Derfor kjøper de en eske med 12 flasker og åpner en flaske av og til til vinen er perfekt moden.
Mange faktorer
I tillegg til forskjeller i smakspreferanser og de som anbefaler vinens lagringstid, finnes det variabler i lagringsstedet. Jo varmere og mer temperatursvingninger det er i vinkjelleren, desto raskere vil vinen utvikle seg.
Hvis det for eksempel står at en gitt vin kan drikkes mellom 2018 og 2025, vil en varm kjeller bety at du ikke bør vente til 2025 med å drikke vinen. Det motsatte gjelder i en kald kjeller.
Det handler om å finne sine egne preferanser, kjenne kjelleren og ikke minst om å smake på ting. Og til slutt, i tillegg til å se på hyller til kjellerrommet, kan du utforske vårt utvalg av vinkjøleskap hvis du vil sikre optimal oppbevaring av flaskene dine.
Kom i gang og prøv det.
Ha det gøy med stil!