Med vin i fokus
Hva drikker vi med østers?
Den klassiske kampen
Det er østerssesong og la oss være ærlige, hvem spiser østers uten noe å drikke? Selv om østers kanskje ikke lenger er den ekstravagante delikatessen de en gang var, er de fortsatt en av havets mest smakfulle frukter og har potensial til å bli en ekte gastronomisk opplevelse.
Men hva skal denne vakre sjømaten skylles ned med? De fleste hopper kanskje umiddelbart på champagnevognen, og spesielt til nyttårsaften er dette en klassisk match. Dette er absolutt ikke galt eller forbudt heller, og det er definitivt noe herlig dekadent og deilig ved å vaske det ned med verdens mest kjente type vin.
Utfordringen med champagne til østers ligger i den svært intense sjø- og saltvannssmaken fra østersen, som i verste fall kan overdøve champagnesmaken fullstendig. Noe som er synd for champagnen! Grunnen til dette er at champagne har et relativt lavt alkoholinnhold (typisk 12-12,5%) og dermed drukner (pun intended) champagnen i østerssmaken.
Går du med champagne anbefales det å gå for de friske og lette typene og husk rikelig med sitron på østersene for å motvirke smaken fra havet.
Andre muligheter
Når dette er sagt, er det heldigvis andre alternativer også. Et av de mer overraskende tilbudene er sherry fra Spania. På grunn av sin rene smak, høye alkohol og tørre stil fungerer denne spanske gløggen som et utmerket munnvann etter den intense østerssmaken.
Det finnes flere forskjellige typer sherry, men går du for en Fino eller en Manzanilla har du ikke gått helt feil i byen. For å lese mer om sherry og de ulike typene kan du klikke her.
Er du mer av en hvitvinstype, er det heldigvis også hjelp å hente blant de grønne druene. Her er et godt tilbud Sauvignon Blanc fra Loire og nærmere bestemt Sancerre. Sauvignon Blanc kjennetegnes ved sin høye syre og mineralitet, og når den kommer fra Sancerre har den også et unikt kalkholdig og mineralsk uttrykk, som også beskriver en østers meget godt.
Når det kommer til glass er det en vitenskap i seg selv. Det viktigste er likevel at du synes glasset er fint og at det ligger godt i hånden. Tross alt må du (forhåpentligvis) drikke av det flere ganger!
Men uansett om du er på sherry- eller hvitvinslaget eller holder deg til champagne, er det et glass for alle. Selv om champagneglass ofte er preget av sin slanke tulipanform, kan Riedels Veritas-serie også gjøre noe. Den litt bredere overflaten slipper de aromatiske tonene, mens innsnevringen på toppen fortsatt holder boblene i glasset. Av samme grunn kan dette glasset enkelt brukes til både sherry og hvitvin.
Lagring, servering og tilberedning av østers
Det kommer nok ikke som noe sjokk at østers må holdes kjølig. Stort sett skal de også serveres og nytes avkjølt (med mindre det er stekte østers), og her er det bare fantasien som setter grenser.
Det er imidlertid få ting som er vakrere enn mye østers plassert på en skikkelig haug med iskrem med tilhørende sitronbåter og en liten skål med vinaigrette bestående av rødvinseddik og finhakket rødløk. Til dette kan du med fordel bruke en champagnekjøler, som både holder østersen kalde og presenterer retten på den mest elegante måten.
For å holde drikken kald (og om du ikke har vinkjøleskap) kan du bruke en flaskekjøler som denne fra Viners Barserie. Enkel, praktisk og presentabel.
Når bør vi spise østers?
Det korte svaret er alltid! Det litt lengre svaret er at vi generelt spiser østers for sjelden. Men det finnes heldigvis et middel for det, og så kan du starte her passende i anledning konfirmasjonssesongen som så vidt er i gang.
Serveres østers ved neste konfirmasjon, vil det garantert få den festen til å skille seg ut fra alle de andre. I tillegg vil det også være noe symbolsk i å få de unge inn i de voksnes rekker ved å smake på noe som ellers ikke ville vært å finne ved barnebordet.
Samtidig er det en ypperlig mulighet til å sette i gang festen med å poppe en flaske champagne med en deilig champagnesabel, og så har du en dag som konfirmanten eller hans gjester sent vil glemme.
Det er ikke annet å si enn god vår og en skål (i østers)!