Hjem

Med vin i fokus

Hvorfor du ikke bør åpne vinflasken din for tidlig!

Her går vi igjen!

At du fortsatt kan finne baketiketter, brosjyrer og salgsskilt som inneholder dette meningsløse tipset, er en skam for gleden av god vin. Heldigvis er dette rådet bare meningsløst og ikke skadelig for vinen som sådan, men "meningsløst" er ikke bra for oss. Den lille kontaktflaten som skapes med oksygenet når du åpner en flaske hjelper vinen på ingen måte. Det gjør ingen forskjell, og dette rådet er så dumt at jeg er forundret over at importører og produsenter faktisk tror at forbrukerne vil kjøpe det.

Vi trenger luft. Mye luft.

Dette kan ikke være sant! Dette er for mye! Noen bør gjøre noe! Vel, jeg planlegger å gjøre noe med det, og jeg trenger igjen din hjelp til å spre ordet.

Faktum er at du trenger mer enn en så liten overflate på omtrent 1,5 kvadratcentimeter.

Grunnideen om å oksidere vin før servering er en flott en. Det er intet mindre enn en utmerket praksis, og definitivt noe vi alle burde være mer oppmerksomme på!

Hvordan oksidere vinen din

Heldigvis finnes det mange måter å oksidere vinen din på. Den beste løsningen er en karaffel, da den gir spesielt unge viner tid og plass til å "åpne seg" og dermed slippe ut mer smak og aroma. Omtrent en time i karaffelen før servering er en god tommelfingerregel hjemme hos meg. Og kanskje spesielt et ungt og ganske billig supermarkedsvin får litt tid i karaffelen på den måten.

Nest best er et stort glass, som gir vinen muligheten til å åpne seg på samme måte. Utfordringen her kan være å holde hendene unna glasset i minst en time, men sørg for å gi vinen en god sving i glasset før du smaker. Hvis du ikke føler deg komfortabel med å balansere et glass vin i luften, kan du sette glasset på bordet og snurre det ved å holde i foten.

Som du kanskje vet, kan du finne store rødvinsglass her på nettsiden vår, men karaffer er noe jeg virkelig ønsker å slå et slag for.

Dekantering eller oksidering av vin – to typer karaffer

I bunn og grunn finnes det to typer karaffer:

Det er den bredbunnede karaffen som er laget for å gi vinen mye oksygen fra en stor overflate, og så er det den høye, slanke karaffen som er ment for dekanting.

Dekantering betyr å skille en væske fra et sediment av partikler, og dette gjøres vanligvis med viner av en viss alder som har dannet sedimenter i flasken. Karaffer ser imponerende ut på bordet og skaper en hyggelig atmosfære. De signaliserer at du tar vin på alvor, og de har et utmerket formål. En karaffel får vinen til å smake bedre, og det er jo det det handler om!

Derfor vil jeg appellere til deres samfunnsånd og be om at dere hjelper meg å avlive myten om at man bare trenger å åpne en vinflaske en halv time i forveien.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere deg, godtar du vår personvernpolicy. Du kan når som helst melde deg av.