Veiledninger
Slik kjøler du vinen raskt ned
Hurtigkjøling av vin
Med varmt og deilig sommervær kan det være vanskelig å alltid ha ferske, avkjølte drikker klare. Det er lett å komme i gang når behovet for en deilig temperert rosévin eller hvitvin er like konstant som det er akkurat nå.
Derfor har vi funnet seks tips som kan hjelpe deg og vennene dine.
Tips 1 – Isbitmaskin som redder dagen
Den optimale hurtigkjølingen inneholder alltid isbiter. Hvis du ikke kan holde tritt med posene og brettene i fryseren, kan du drømme om en isbitmaskin.
Caso lager en smart Isbitmaskin slik at du raskt og enkelt kan lage isbiter.
Tips 2 – Avkjøling av en flaske avis
Fukt en avis og pakk inn vinflasken. I motsetning til den umiddelbare logikken, bør du nå plassere den direkte i solen, som varmer opp avisen. Energien for fordamping gjør at temperaturen i flasken synker.
Etter en halvtime er flasken avkjølt.
Du kan også være en god speider og ha en kjølehylse i fryseren. Klar til å klemmes rundt en flaske, enten det er en høy og slank Alsace-flaske eller en lav og buttet champagneflaske.
Tips 3 – Avkjøl vinen raskt med isvann med salt
Så er det den supereffektive varianten, der du har en god porsjon iskrem, men ikke har nok tid. Hell vann, isbiter og salt i en god bøtte mens du rører. Ned med flasken.
I et minutt eller to dreier du den litt rundt sin egen akse uten å riste den. Ja, flasken.
Saltet får isen til å smelte, og fordampningsenergien senker temperaturen i flasken. Saltvann har også et lavere frysepunkt enn ferskvann. Du vil nå ha en kald flaske om noen få minutter eller tre. Blandingsforholdet er ca. to spiseskjeer. salt til et brett med isbiter og en halv liter vann.
Dette krever en god isbøtte.
Tips 4 – Avkjøling av en flaske vin med en våt sokk
Det tredje trikset er laget for det danske været. Hvis det blåser, og det er det vanligvis, kan du henge en flaske i en våt sokk. Jo mer vind, desto raskere avkjøles flasken. Dette kan ta opptil en halv time, avhengig av værforholdene.
Du må sørge for at du har sokker i riktig størrelse, men hva med en sokk eller to som er skreddersydd for en flaske? Vi har blindsmakssokker som passer perfekt til en vinflaske.
Tips 5 – Grav ditt eget kjøleskap
Til slutt er det old school-metoden. Grav et helt analogt hull ca. en halv meter dypt, så har du en stabil temperatur på ca. 12 grader. En hel meter ned er det fem grader hele året, og nå begynner det å se litt ut som et prosjekt, som du kan se.
Vi nærmer oss en ekte vinkjeller. Og vi tror at vinkjellere er de kuleste i verden, bare fordi du kan oppbevare vinen ved perfekt temperatur.
Etter to timer på en halv meters dybde og dekket med jord, er flaskene klare til servering.
Hvis du ikke har tid til å grave et hull først og deretter vente i to timer, kan våre vinkjølestaver med innebygd fryseelement for nedsenking i selve vinen helt sikkert hjelpe deg. Det er så smart at kjøleelementet monteres på en tut. Er ikke det kult nok?
Tips 6 – Slik kjøler du ned vin i fryseren
Fryseren kan brukes, men vær forsiktig. Et veldig godt og effektivt triks for å kjøle ned vinen raskt er å pakke en flaske inn i et vått kjøkkenhåndkle før den røker en tur i fryseren. Etter ca. 10 minutter er flasken kald, men du må holde øye med den.
Fryserens minus 18 °C er for kald til at en flaske vin kan glemmes inni. En tommelfingerregel sier at halvparten av vinens alkoholinnhold omtrent tilsvarer vinens frysepunkt i minusgrader, slik at en flaske vin med et alkoholinnhold på 13 % fryser ved minus 6,5 °C. Hvis vinen kjøles ned for mye, risikerer du at proppen skyves ut og du får en vinaktig iskrem blandet med glassbiter i fryseren.
Bruk derfor en stoppeklokke, for eksempel i telefonen, for å holde styr på tiden.