Veiledninger
Hvordan holde et vinglass
Tips for å holde et rødvinsglass
De fleste av oss holder nok allerede vinglasset på den såkalte riktige måten, og det er bare flott.
Nedenfor er også bare noen få funky grep som kan hjelpe deg videre med den gode vinopplevelsen.
Hold vinglasset ditt ved stilken
Alle oppstilte vinglass holdes best ved å ta tak i stilken i bunnen av glasset. Jeg foretrekker å holde stilken med tommel og pekefinger og langfinger, og jeg lar de to gjenværende fingrene hvile på bunnen av glasset.
På denne måten gir det størst stabilitet og best kontroll på glasset når du kaster vinen rundt.
Ulike måter å holde et glass hvitvin på:
Det finnes utallige varianter av denne teknikken, og de er alle like gode. Du kan holde mellom fingrene, klemme på stilken eller holde selve foten.
Sistnevnte er ofte å se på stående smaksprøver, fester eller mottakelser, og egner seg også hvis du skal gi et glass til noen andre.
Dette er grunnen til at vinglass holdes av stilken:
Den primære årsaken er at vinen ikke varmes opp av håndflatene, og serveringstemperaturen til vinen er ikke uviktig. Spesielt hvitvinsglass, champagneglass og dessertvinsglass er viktig å holde kjølig mens du nyter de deilige dråpene.
Deretter er det noen som mener at oljete fingeravtrykk ikke pynter et vinglass. Holder du på stilken kan du også kaste vinen i glasset med litt øvelse.
Kast vinen glad i glasset
Her er vi i forkant av et funky grep som forbedrer vinopplevelsen din betraktelig. Nemlig å kaste vinen rundt i koppen på glasset.
Hvis du ikke er helt solgt på ideen om å slenge vin rundt i glasset, prøv denne øvelsen. Neste gang du tar et glass vin, prøv å lukte den nyserverte vinen i glasset uten å kaste vinen. Etterpå gir du vinen en god virvling i glasset. Legg nå nesen til vinen og lukt den igjen. Som følge av større overflate og fordampning av aromastoffene skal det nå være en enorm forskjell i intensiteten på vinens duft.
Hvis du ikke har prøvd å slynge vin i glasset før, er det lurt å starte med å la glasset stå på bordet mens du slenger glasset i en forsiktig sentrifugalbevegelse.
Når du, og ikke minst håndleddet, har forstått bevegelsen, kan du øve deg på å holde i vinglassets stilk mens du slenger vinen rundt.
Det er derfor du kaster vin i glasset:
Du kan også kjenne en vinnerd på lang vei ved at vinglasset i hånden nesten aldri står stille. Mer eller mindre ubevisst og fraværende får vinen en konstant vending i glasset fordi vinen må ha så mye kontakt med luften for å åpne seg aromatisk og strukturelt. Jo større overflaten er, jo flere duftmolekyler frigjøres til glede for nesen vår.