Med vin i fokus
Hva bør du drikke sammen med steinbitrong?
Tilbehør gjør forskjell
Å matche mat med vin er en like stor vitenskap – om ikke større – som det å kombinere en Gin/Tonic med riktig garnish (og jeg elsker en god GT). I første utgave av den nye vinbloggen vår, «Vinelskeren», tar jeg utgangspunkt i en kjent vinterrett og ser på hvilken vin som passer godt sammen med denne.
Frisk og lett hvitvin
Steinbitrogn er relativ enkel i uttrykket. Det er derfor først når vi kombinerer den med favorittilbehøret ditt at det kommer strengere krav til vinen.
Som utgangspunkt foretrekkes en frisk og lett hvitvin som ikke har vært lagret på fat. Hvitvinen fungerer blant annet glimrende til å rense munnen etter den noe klistrede og eggeaktige konsistensen til rognen.
Kombinerer vi derimot med klassisk tilbehør i form av blinis, eggeplomme, Creme Fraiche, rå løk etc., er det fullt mulig å velge mer kompleks vin. Dette kan eksempelvis være en fransk eller chilensk Sauvignon Blanc, en tørr Riesling fra Tyskland eller en Chenin blanc fra Loire.
Steinbitrogn og bobler
Champagne og steinbitrogn er bestevenner. Kullsyren i champagnen fungerer som en naturlig «munnrens», og i de fleste champagner er det også nok kropp og dybde til å motstå den kremete eggeplommen. Syren i den musserende vinen komplementerer videre det lette syreinnholdet i Creme Fraichen.
Hvis budsjettet er litt for stramt til champagne, så fungerer en tørr crémant eller cava (nesten) like bra.