Veiledninger
Slik kjøper du den beste vinen for deg
Du får den beste veiledning og service fra en spesialist
Svarene du får har en tendens til å matche spørsmålene du stiller.
Jo flere du spør hvilken vin som er best, desto flere svar får du.
Er en dyr, sjelden, gammel flaske fra det eksklusive champagnehuset Krug nødvendigvis bedre enn den herlig forfriskende 5-eurosflasken med rosé som du nyter sammen med din kjære over en sprø baguette med ost pâté og med utsikt over det solfylte Middelhavet?
Uendelige kriterier og preferanser spiller en rolle her, så ethvert nøyaktig svar er (heldigvis) så godt som umulig å få.
En gammeldags, analog spesialist
Så svaret er ikke hvilken vin, men hvor du finner den. Å kjøpe en god flaske vin er litt som å kjøpe rekorder før. Det handler om hvor du finner vinen.
Finn en ekte vinforhandler i nærheten. Bli kjent med ham eller henne og la vinforhandleren bli kjent med deg og dine preferanser. Jo mer vinforhandleren (eller rekordskyveren) vet om dine smakspreferanser, desto større er sjansen for at ditt neste kjøp vil treffe bull's eye.
Vinforhandleren vil sannsynligvis stille deg et par innledende spørsmål. Det kan handle om hvilke viner du liker, hva du trenger vinen til, ditt potensielle budsjett og så videre. Det er en god start hvis du kan begrense det til geografi, drue eller farge.
Et spørsmål om stil
I vinsirkler finnes begrepene "moderne" og "tradisjonell" stil. Disse begrepene er svært generaliserende, og mange eksempler der ute motsier dette synet på ting, men det er fortsatt en fin måte å beskrive dine preferanser på.
Med "moderne" mener vi viner med en stil som minner om oversjøiske viner fra spesielt Sør-Amerika, Australia og USA. Meningsfulle, uttrykksfulle, fyldige, myke, saftige bubbler med mye alkohol og alder.
I den andre enden av skalaen har vi uttrykket "tradisjonell stil", som henviser til den mer klassiske ideen om Frankrike, Italia og Tyskland. Nøkkelord her er eleganse, subtilitet, tørrhet, beskjedenhet, syrlighet, tanniner og friskhet.
Det vil være til stor hjelp for vinforhandleren hvis du kan peke ham eller henne i en av disse to hovedretningene.
Utveksle ideer og bruk litt mer
La vinforhandleren introdusere deg for en prøve eller to i butikken og tillat deg å kjøpe en flaske eller to etter hans eller hennes anbefaling.
Gå tilbake til vinforhandleren når du har tømt flaskene, og helst mens de fremdeles er ganske ferske i minnet. Gi tilbakemelding, si hva du mener og forklar hvordan du likte vinene eller ikke.
Og nå er det på tide å skjemme bort deg selv ved å heve prisnivået litt. Hvis du vanligvis bruker 80 kr. på en flaske vin, prøv å passere 100 kr. merke. Hvis grensen din er 150 kr, kan du prøve en på rundt 180-200 kr.
Heldigvis varer ikke dette spillet i det uendelige. Grovt sagt er det en magisk grense på rundt 300 kr. der du begynner å betale for lavt tilbud kombinert med stor etterspørsel i stedet for høy kvalitet inni flasken. Det finnes unntak fra dette, men i utgangspunktet er det ikke helt av.
Third strike and you are out
Hvis vinforhandleren din ikke treffer okseøyet tredje gang, er det på tide å finne en annen vinforhandler. Periode.
Hvis han eller hun er på rett spor, er det starten på mange flotte og ikke minst nye opplevelser innen vinens verden. Akkurat som med din lokale plateskyver er det morsomt å bli introdusert for noe nytt som vil vekke nysgjerrigheten og utvide horisonten din.
For ikke å nevne gleden ved at din lokale vinforhandler, plateforhandler eller slakter ser på deg som noen verdt å behage.
Så vi kan koke det hele ned til disse tre tipsene:
1. Bli kjent med vinforhandleren din og la vinforhandleren bli kjent med deg.
2. Stikk ut halsen og bruk litt mer neste gang.
3. Unngå å bruke mer enn 300 kr. en flaske.
Og for øvrig er det ikke noe slikt som er feil uttrykk når man beskriver smaksopplevelser. Det finnes nyttige fraser og handelstermer du vil lære etter hvert.