Med vin i fokus
5 tips om vin til mat
De fleste kjenner nok til situasjonen.
Du sitter på en hyggelig restaurant, du har bestemt deg for kveldens meny og alt du trenger er et godt glass vin.
Men så begynner panikken å spre seg. Hvilken vin er best for piggvar? Og sommelieren synes at jeg er en komplett nybegynner hvis jeg velger noe annet enn en fyldig rødvin til biff?? HJELP!
I virkeligheten er det ingen feil valg når man skal matche kveldens meny med akkurat riktig glass vin. Synes du at vinen passer godt til maten? Ok, da er det en god match. Det er det faktisk ikke lenger. Men når det er sagt, er det noen tips som kan være nyttige å tenke på når du sitter ved siden av ovennevnte sommelier. Vi har samlet 5 til deg.
1. Match med den dominerende smaken
Den klassiske måten å matche vinen til maten på, er å ta utgangspunkt i kjøttet eller fisken du skal spise. Det er i seg selv ikke noe galt med det heller, men du kan også velge å tenke over hvilken smak som er den dominerende i retten. Det er klart at hovedingrediensen har innflytelse på smaken på retten, men ganske ofte har sausen eller tilberedningsmetoden like mye å si.
2. Smakenes intensitet må være i balanse
Det er en god tommelfingerregel at intensiteten i vinen skal kunne matche intensiteten i matens smak. Du er derfor på god vei hvis du velger en lett vin til lett mat, en fyldig vin til tyngre mat osv. Denne balansen mellom vin og mat gir ro i sjelen og smaksløkene.
En annen god regel å huske når man matcher mat og vin er "søtme med sødme". Dette kan være en selvfølge i forhold til desserter, men det gjelder faktisk også forretter og varme retter. Det er for eksempel en grunn til at mange dansker foretrekker Amarone til julemiddagen eller Ribera del Duero til lam. Søtmannen i vinen komplimenterer julens søte tilbehør i form av rødkål, brune poteter, rødbærgelé og hva som helst som tilfeldigvis står på julebordet.
3. Hvitt til fisk og rødt til kjøtt? Ja, men ikke alltid!
Et glass hvitvin til fisken og et glass rødvin til biffen. Høres dette ut som noe du har hørt før?
Det er sikkert en god grunn til det, men det trenger ikke alltid å være slik.
Det er riktig at rødvin passer godt til rødt kjøtt, men det trenger ikke nødvendigvis å være en sterk, fyldig eller tung rødvin, for dette avhenger selvfølgelig av kjøttsort. Kalvekjøtt er for eksempel betydelig lettere og søtere i smaken enn oksekjøtt, akkurat som det er stor forskjell på fugl. Pinot noir fra Bourgogne er alltid en sikker hit med kylling, men vil sjelden ha nok kropp og vekt til f.eks.
Det som helt konkret og teknisk gjør rødvin til en god ledsager til rødt kjøtt, er tanninene/garvesyren, altså det som gjør at rødvinen føles tørr i munnen. Tanninene går nemlig inn og angriper proteinene i kjøttet og skaper en perfekt symbiose. Dette er grunnen til at Barolo alltid går godt til rødt kjøtt, men ofte kan virke litt for voldsom som stand alone vin.
4. Geografi kan hjelpe deg
Det er vanligvis ikke tilfeldig at viner fra et bestemt land eller region passer godt til det lokale kjøkkenet. Dette har man tenkt på siden tidenes begynnelse, da druene ble plantet. Derfor kan man ofte ta utgangspunkt i den lokale/nasjonale vinen til de to rettene. Eksempler er Barolo fra Piemonte for trøfler, Malbec fra Argentina for grill, amerikansk Zinfandel for grill med søte marinader.
5. Vær modig!
Hva er det verste som kan skje hvis du velger en vin som ikke passer til måltidet ditt? Vel, det er i hvert fall ikke verdens undergang. Tvert imot, du har det nå bedre og har mer kunnskap med deg neste gang du skal matche vin mot mat. Med andre ord, mange gode opplevelser venter deg hvis du er eventyrlysten, modig og våger å tenke litt ukonvensjonelt i ditt vinutvalg.
Nyt den til fulle!