Hjem

Med vin i fokus

Tjuvstart rosé-sesongen

Den perfekte sommerdrikken

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og i den forbindelse ser vi nærmere på sommerdrikk nummer én: rosévin. Finnes det noe mer innbydende på en solfylt sommerdag enn et friskt, kjølig og leskende glass rosé? Rosévin kommer i forskjellige varianter, og dem ser vi på i denne artikkelen. Aller først er det imidlertid fornuftig å forklare hva rosé faktisk er. For selv om onde tunger forsøker å snakke rosé ned, så er det langt mer enn en blanding av rødvin og hvitvin.

Ligner rosé mest på rød- eller hvitvin?

Et ofte stilt spørsmål er om rosévin ligner mest på rødvin eller hvitvin. Med hensyn til smak og oppbevaring ligger rosévinen nærmest hvitvin, men rent teknisk så er rosévin alltid laget av blå rødvinsdruer druer. Druene blir presset og skallene fjernes raskt før maserasjonen for å unngå at vinen tar for mye farge fra drueskallet. Under rødvinsproduksjon fjernes ikke skallet like raskt, nettopp for å gi vinen en dypere rødfarge.

En annen huskeregel hva angår rosé, er at det er det motsatte av oransjevin. Oransjevin er grønne druer (hvitvinsdruer) som får lov til å ligge lenger sammen med mosten under maserasjonen. Dette resulterer i hvitvin med mørkere farge, altså oransjevin.

Siden rosé er laget på rødvinsdruer kan det i teorien lages rosévin i alle rødvinsproduserende land. Det er også tilfelle, selv om noen land, blant annet Frankrike, Italia og Spania, står sterkere enn andre (USA, Australia og Sør-Afrika).

Rosé bærer preg av land/område

Akkurat som med rød- og hvitvin, bærer også rosévin preg av landet/området hvor vinen er produsert. Det betyr samtidig at smaken varierer avhengig av druetyper. En rosévin laget utelukkende på Pinot Noir-druer smaker derfor markant annerledes enn én som er laget på Tempranillo eller Zinfandel. I teorien brukes alle slags druetyper til rosé, men det er utvilsomt noen som er mer utbredt i rosévinens verden enn andre. Blant de mest populære er Grenache/Garnacha, Pinot Noir, Sangiovese, Mouvédre/Monastrell, Tempranillo, Shiraz/Syrah, Montepulciano, Zweigelt og Cinsault. Det er imidlertid ikke slik at rosévin laget på andre druetyper bør få alarmklokkene til å ringe. Og akkurat som med rød- og hvitvin kan også rosévin bestå at en blanding av to eller flere druetyper.

Mørk eller lys rosé?

Et hett samtaleemne når det drikkes rosévin er fargen. Mange foretrekker den lettere, mer lakserosa fargen, da en mørkere rødfarge kan lede tankene hen mot sukkersøt saft. Det er også riktig at de lysere rosévinene ofte er de friskeste og mest leskende, men det er ikke sånn at en mørk rød rosé per definisjon oppleves søt. Den mørke fargen kan også være et uttrykk for en kraftig, dyp og kompleks rosévin som bare behøver å akkompagneres med litt mat – ikke nødvendigvis en dårlig ting, det.

Rosévin i kombinasjon med mat

Når du skal finne en rosé til maten, så har du faktisk flere alternativer enn hva du umiddelbart skulle tro. Siden rosévin inneholder mye syre og frukt går den glimrende sammen med sterkt krydrede eller hvitløksholdige retter. Det kan f.eks. være en sterk wok-rett eller den klassiske fiskesuppen bouillabaisse.
Mer elegant rosévin går også utmerket sammen med sushi, tapas bestående av salte og sterke skinker/pølser og grillet fisk (bare den ikke er for fet). Har du satt en søt rosévin på bordet, så er det bare å finne frem en skål med friske, norske jordbær. Men husk at du ikke behøver å servere den feteste typen fløte til.
Og hvis du hadde glemt det: Rosévin smaker ALLTID godt hvis den nytes for seg selv. Hvis solen skinner i tillegg, da blir det ikke bedre.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere deg, godtar du vår personvernpolicy. Du kan når som helst melde deg av.