Hjem

Veiledninger

Lufting av vin

Vin oksygenerer bedre... når oksygen virkelig er tilsatt

Oksygenering av vin er forskjellen mellom en god vin og en god vin – og det er ikke nok å la flasken stå og drikke i en time etter åpning. En karaff, karaffel eller karaff kan være din beste partner når du trenger at vinen skal åpne seg helt og smake som gudenektar.



Vi har vært inne på det før. Vin må oksygeneres. Og det trengs mye luft. Derfor er onkel Erlings velmenende råd om å la flasken stå på kjøkkenbordet en time etter åpning et lite skritt på veien, men du er langt fra målet. Hvis du ønsker å kunne få alle aspektene av vinens aroma og de underliggende notene opp til nesen når du puster dypt over glasset, er halvannen kvadratcentimeter rett og slett for liten plass til å gi noe annet enn overflaten av flasken tilstrekkelig oksygen.

I virkeligheten er det ikke mye magi i det hele tatt ved å nyte en god flaske vin. Hvis vi antar at oksygenering er obligatorisk – og det er det! – Forberedelsen din kan settes opp som tre enkle trinn:

1. Finn ut hvordan vinen er – en lett ung vin bør være kjøligere enn en eldre og kompleks vin.

2. Åpne flasken og hell ut innholdet. Hvis du har en dekanteringsplugg eller et vinylfilter, er det her du bør bruke det. Hell gjerne i en karaffel for best oksygenering.

3. Snurr innholdet rundt i glasset, ta et dypt pust av aromaene og smaken.


Ok, vi fylte mange små underavdelinger inn i poengene, men egentlig er det ikke så vanskelig. Du trenger bare å øve deg litt. Du kan for eksempel bli guidet til å holde glasset riktig og slurpe vinen av vår dyktige sommelier. Du kan også lese videre og få litt flere råd om måter å oksygenere vinen din på.

Oksygenering skjer ved å dekantere eller dekantere vinen

Det er mange måter du kan oksygenere vinen din på. Det aller beste gjøres med en karaffel. Karafler har en stor overflate i bunnen og en relativt bred hals, hvor oksygen fritt kan komme ned og blandes med vinen. Spesielt unge viner kan ha godt av å hvile i karaffel i over en time, slik at de åpner seg og slipper mer smak og aroma. Spesielt de unge og billige vinene fra supermarkedet kan virkelig ha godt av å helles i en karaffel.

Den enkleste metoden for å oksygenere vin er å helle et stort glass. Og her mener vi ikke bare et glass i grei størrelse, hvor nesen bare kan være på toppen – nei, et skikkelig stort rødvinsglass, som du finner mange flotte versjoner av her på Wineandbarrels. Her kan du virkelig kjenne vinen fra den store overflaten, og med den lange stilken mellom pekefinger og tommel kan du også gi vinen i glasset en god virvling slik at innholdet virkelig blir luftet!

Er du den utålmodige typen?

Klarer du ikke vente en hel time mellom hvert glass vin, kan du bruke en karaffelpropp når du heller vinen i glasset. Hvis vinen din allerede er temperert, må du bare snurre glasset rundt et par ganger, og vips, den første munnfullen er klar! Gode ​​vinopplevelser er noe du bør samle på. Vi liker best å forberede oss på å gjøre utgangspunktet så godt at det kreves minimalt med arbeid for å få den gode opplevelsen ut av hver vin vi nyter.

En dekanteringspropp som Vagnbys 7-i-1 dekanteringspropp gjør bare livet litt enklere med sine syv (!) funksjoner. Det viktigste er at når du har satt korken på vinflasken, oksygenerer den automatisk vinen mens du heller. Det er så mye lettere å få smaken og aromaen til å sitte rett i skapet med en så smart dekanteringspropp.

Et vinylfilter kan være et veldig morsomt verktøy

Hvis du er tålmodig og rolig, finnes det en annen metode for å skjenke vinen. Her ser vi på en nisjeløsning som garantert ikke passer for alle – vinylter. Den manuelle vinilteren er virkelig et kunstverk i seg selv. Prinsippet for en vinyldestillat er at den oksygenerer vinen enten ved å sette seg på flasken, eller ved å helle vinen i glasset eller karaffel gjennom den.

Laguiole har laget et komplett sett som enten vil gi deg følelsen av eventyr i øynene eller slukke gløden i dem, for det tar bare litt ekstra tid og en stødig hånd å helle en flaske vin på den måten. Legger du vinyltereren oppå karaffelen, er det imidlertid en garanti for at rødvinen din har fått akkurat så mye oksygen som den burde.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere deg, godtar du vår personvernpolicy. Du kan når som helst melde deg av.