Hjem

Med vin i fokus

Hvordan arrangere egen vinsmaking

Hvordan arrangere egen vinsmaking

Det er nok mange som forbinder vinsmaking med en profesjonell setting arrangert av én eller flere vinkelnere og som tror man trenger masse dyrt og teknisk komplisert utstyr. Men det trenger ikke å være sånn. Faktisk er det mulig å arrangere sin egen vinsmaking uten å gjøre det verken vanskelig eller dyrt, og vi hos Wineandbarrels vil gjerne fortelle deg hvordan.

Tema og viner

Det viktigste ved vinsmaking er utvilsomt selve vinene, og både type og antall viner må avgjøres på forhånd. Når det gjelder antall viner, finnes det ikke et nøyaktig antall som er riktig, men det sier seg selv at jo flere viner som skal smakes, jo lenger vil smakingen vare. Ofte avgjøres antall viner av det overordnede temaet, som skaper rammen for både muligheter og begrensninger. Franske viner eller rødviner fra Frankrike er for eksempel kanskje for bredt som tema, mens Pinot noir fra de ulike appellasjonene i Bourgogne eller Barolo fra ti forskjellige vingårder i La Morra gir mer sammenheng og vil sørge for en rød tråd gjennom hele smaksopplevelsen.

Hvis du velger et mer nyansert tema med forskjellige viner fra forskjellige land, er det lurt å tenke på rekkefølgen av smakingen. Da gir det mening å organisere smakingen på samme måte som du hvis du serverer forskjellige retter på en meny, dvs. starte med musserende viner, deretter de lyse hvitvinene og de fyldigere hvitvinene, og deretter gå videre til rødvinene, starte med de lettere og deretter de tyngre, og avslutte med dessertviner, portviner osv.

La sansene prøve seg

I utgangspunktet er det en god idé å vurdere en vinsmaking som en sanseopplevelse. Selv om teori, vingårder, regioner, druer osv. er viktig, er hovedmålet å få en god opplevelse og å nyte god vin under riktige forhold. Vin handler om mer enn bare å smake, og her kan øyne og nese komme godt med. Før du tar den første slurken kan du observere vinens viskositet (tekstur) og farge og prøve å vurdere om det er en kraftig vin og hvilket år vinen kan være fra. En kraftig vin vil vanligvis avsløres av «tunge gardiner» som er synlige på innsiden av glasset mens vinen virvles rundt i glasset.

Du kan snevre inn året for vinen ved å vippe glasset og se fargen på vinens overflate mot innsiden av glasset. Hvis fargen er blåaktig/lilla, vil det vanligvis være en yngre årgang (mindre enn fem år), og hvis den er mørkere eller mer brunaktig/murkeaktig, kan det være en betydelig eldre årgang.

På samme måte kan nesen din hjelpe til med å vurdere om den aktuelle vinen er syrlig (ofte i form av sitrusnoter) eller om den er veldig eikeaktig med tydelige noter av eik og vanilje. I tillegg finnes det selvfølgelig viner med klassiske kjennetegn, som kirsebær i Sangiovese eller pepper i Syrah/Shiraz.

Ha riktig utstyr tilgjengelig

En vinsmaking kan kreve en god del utstyr, avhengig av hvor mye du ønsker å gjøre ut av smakingen. Glass er jo en selvfølge, men hva slags glass? Hvis målet er å smake på forskjellige typer vin (inkludert musserende viner) og du velger å ikke bytte glass for hver type vin, må du inngå kompromisser og velge glass som kan brukes under hele smakingen. Vanligvis bruker man da smaksglass eller universelle glass som kan brukes til både champagne og kraftige Bordeaux-viner laget på Cabernet sauvignon.

Hvis du arrangerer en blindsmaking hvor ikke engang vintypen avsløres på forhånd, finnes det også spesielle svarte glass som virkelig tester smaks- og luktesansen din. Disse glassene er ideelle hvis du planlegger å teste teorien om at kald rødvin kan lure deg til å tro at den er en hvitvin. Hvis du derimot gjennomfører en vinsmaking som kun består av Pinot noir fra Bourgogne, er det perfekt med Bourgogne-glass.

Et annet verktøy ved blindsmaking er en såkalt flaskesokk. I tillegg til å skjule etiketten på flasken, kan sokken også bidra til å skjule formen på flasken, slik at du ikke har en forhåndsbestemt oppfatning av om vinen kommer fra Alsace eller Bourgogne.

Ved de fleste profesjonelle vinsmakinger vil det være én eller flere spyttfonter, og det kan være en god idé å sette frem dette hvis smakingen består av mer enn 100 viner. Spyttfontene kommer i forskjellige størrelser, men vanligvis trengs det én per bord. Hvis det er et stort bord må det være tilstrekkelig med fonter så det er én innen rekkevidde for alle deltakerne.

Du trenger dessuten en skikkelig korketrekker, men den trenger ikke å være fancy. Som oftest vil en klassisk «servitørens venn» gjøre jobben. For enkelte flasker kan det likevel være en god idé med en mer avansert flaskeåpner, hvis flaskene har skjøre korker som har blitt tørre og begynner å smuldre.

Framgangsmåte

Det er noen tiltak du kan gjøre for å være godt forberedt på en vinsmaking. Hvis det er blindsmaking, kan det være en god ide å bruke et duftsett til å trene nesen i forskjellige og typiske dufter i vin. I tillegg kan det være både morsomt og lærerikt å lese om aktuelle druer og geografi dersom disse er kjent på forhånd.

Når det gjelder det praktiske, er det lurt å vite om én eller flere av vinene skal dekanteres eller trenger å luftes før smakingen, og hvilke temperaturer de respektive vinene skal serveres ved. Vinmonopolet kan hjelpe deg med det sistnevnte, siden det kan være stor forskjell på serveringstemperaturen også blant rødviner og hvitviner. En Pinot noir fra Bourgogne skal for eksempel vanligvis serveres ved en lavere temperatur (12–16 °C) enn en Zinfandel fra California (16–20 °C), og en Chardonnay med eikesmak skal helst serveres minst 4 grader varmere enn en Vinho Verde fra Portugal. Dette gjelder også de bedre champagnene, som kan serveres litt varmere enn vanlige Cava og Prosecco.

Hvorvidt en vin skal luftes eller dekanteres avhenger også av den aktuelle flasken, men vanligvis vil en dekantering være nødvendig hvis det er en eldre flaske med risiko for grums og bunnavfall i bunnen av flasken. Her vil en dekantering filtrere bunnavfallet slik at bare den rene vinen blir igjen. Om en vin trenger å luftes eller ikke har å gjøre med eksponering av vinen for oksygen, og det gjelder oftere yngre viner hvis de for eksempel er for unge. Derimot er det ikke alltid en god ide å lufte eldre viner (minst ti år), fordi vinen kan begynne å oksidere når den utsettes for for mye oksygen.

Lufteperioden kan være alt fra én time til fire timer, avhengig av vinen. Vi anbefaler at du spør om råd på vinmonopolet. Viner med en høy grad av tanniner, som Barolo og Ribera del Duero, trenger vanligvis å luftes for å åpne seg. Men lufting av vinen må ikke nødvendigvis finne sted i en vinkaraffel. Det kan gjøres i alle former for beholdere (som en plastskål) med en bred overflate. Dette betyr også at det ikke hjelper noe særlig å åpne flasken og la den stå, siden svært lite luft når vinen via den smale åpningen i flaskehalsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere deg, godtar du vår personvernpolicy. Du kan når som helst melde deg av.